Erdoğan: İşçi ve memur ayrımını ortadan kaldıralım, lokavt hakkını da verelim

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ağustos 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ?Anamuhalefet Partisi, 'Memura niye grev hakkı vermiyorsun' diyor. Grev hakkı mesele değil ki. Sen bu konuda kararlıysan, ben sana yeni bir teklif getiriyorum, gelin işçi ve memur ayrımını ortadan kaldıralım, bunları birleştirelim, grev hakkını da lokavt hakkını da verelim. Hodri meydan? dedi.

Siyaset Meydanı'nda Ali Kırca ve Tuba Atav'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, ?Bitaraf olan, bertaraf olur? sözünün anımsatılması üzerine, bu konunun muhatabı olan sivil toplum örgütleriyle daha önce Anayasa değişikliği ve bu değişiklikte yer alan Ekonomik ve Sosyal Konseyi görüştüklerini belirtti.

Ekonomik ve Sosyal Konseyin Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesini öngören pakette yer almasıyla devletin bu sivil toplum örgütleriyle müşterek karar alma mecburiyeti üstlendiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

?Bu kurumlar, bizim ilgili bakanlarımızla oturacaklar ekonomik, sosyal konularda bu konseyde yer alacaklar ve anayasal bir kurum olarak kararlarda taraf olacaklar. Orada taraf oluyorsun ama işin oylanmasına gelince, biz iktidarımızdan sana hisse aktarırken işin kaymağını yiyorsun, gelip bunu tescil ettireceğimiz bir ortamda 'Ben yokum' diyorsun. Biz diyoruz ki 'evet' diyeceksen 'evet' ya da 'hayır' diyeceksen 'hayır' de. 'Eğer demezsen bitaraf olan, bertaraf olur' dedim. Bertaraf olmak da yok olma anlamında değildir. Olayı tamamen kenara çekilir koltuğunda seyredersin... Burada samimi değiller. 2001 yılında TOBB, TÜSİAD, TÜRK-İŞ, DİSK'in 'Anayasanın değiştirilmesine evet' diye gazete ilanları var. Şimdi orada 'Evet' diyorsun da orada bunu yaparken taraf oluyorsun da şimdi niçin bitaraf oluyorsun? Buyur belge burada. Altında imzalar, hepsi burada...

Parlamentodan çıkan karar hiçbir zaman uzlaşmanın olmadığı bir karar diye çıkmaz. Eğer parlamentodan bir karar çıktıysa iş bitmiştir. O yasalaşmıştır. Kaldı ki bu karar Cumhurbaşkanının onayından geçmiş ve Anamuhalefet Partisi, yanına bir iki ufak şeyi almak suretiyle DSP olmak üzere, desteğini alarak Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Oradan da geçti. Biz bu metni ayrıca halka götürüyoruz. Burada halkımızın oylamasıyla iradesinin tecellisini istiyoruz. Burada bu tecellinin parlamentoda olmamasına antidemokratik bir uygulama olarak ses vermesi gerekirdi bu sivil toplum örgütlerinin bazılarının... Demesi lazımdı ki 'bu iradeye niye engel oluyorsun?' Ben diyorum ki parlamentoyu dikkate almadığınıza göre halkı dikkate alın. Hadi halka gidiyoruz, halka anlatın... Ekonomik Sosyal Konsey var burada. Niçin 'çıkarın' demiyorsun.?

?SALDIRAN MEDYANIN İÇİNDE SENDİKALI OLMAYAN BİNLERCE KİŞİ VAR?

Başbakan Erdoğan, referanduma sunulan Anayasa değişikliği paketinde, işçilerin iki sendikaya üye olması, memurlara toplu iş sözleşmesi hakkı tanınması gibi konuların da yer aldığına dikkati çekerek, ?Anamuhalefet Partisi, 'memura niye grev hakkı vermiyorsun' diyor. Grev hakkı mesele değil ki. Sen bu konuda kararlıysan ben sana yeni bir teklif getiriyorum, gelin işçi ve memur ayrımını ortadan kaldıralım, bunları birleştirelim, grev hakkını da lokavt hakkını da verelim. Hodri meydan. CHP gelsin desteğini versin. Hemen bu teklifi hazırlamaya hazırım. Bundan kaçmak diye bir şey yok. MHP geliyorsa o da gelsin. Batı'daki gibi işçi ve memur olmasın, sadece çalışanlar diyelim? dedi.

Bu teklifi siyasi partilere ve sendikalara daha önce ilettiğini dile getiren Erdoğan, ?Yanıt vermediler. Niye? Çünkü hiçbiri koltuğu kaptırmak istemiyorlar. Çünkü bütünleşecek bunlar. Bütünleşince bu sendikalar azalacak. Bu mevzilerin kaptırılmaması lazım? diye konuştu.

Kırca'ya, ?Sizin gazetede herkes A'dan Z'ye sendikalı mı?? sorusunu yönelten Erdoğan, ?Değil? yanıtı üzerine, ?Sıkıntı burada işte. Niye değil? Bunu başka yerde söylediğimde üzerime saldırılıyor. Üzerimize saldıran medyanın içinde sendikalı olmayan binlerce kişi var. Patronlar acaba ne der bu işe? karşılığını verdi.

?HİÇBİR ZAMAN İŞ ADAMLARIMIZIN SİYASİ KANAATİ ŞUDUR DİYE AYIRMADIK?

Başbakan Erdoğan, ?hiç bir zaman iş adamlarını siyasi kanaatleri şudur, bizden yana değildir? diye ayırıma gitmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

?Birçoklarının açılışlarını ben yapıyorum. Benim partilim değil ki bunlar. Kendileri de kazanıyor ülkem de... Sadece verginizi verin diyorum, vergi kaçırmayın, ülkemin hakkı var diyorum. Benim bir rahatlığım var, huzurum şunda, biz onlarla beraber iktidar olmadık, onlara rağmen iktidar olduk. Asla sermaye düşmanlığı içinde olan bir iktidar değiliz. Liberal ekonomiyi savunan bir partiyiz. Ülkede bir Anayasa paketi oylanırken 'Bizim düşüncemiz şudur' diye açıklayın, kendinizi saklamayın... Çıksın açıklasın ben şu maddeye 'hayır' diyorum desin. İşçilerin sendikaya üye olmasına, memurların toplu iş sözleşmesi hakkına, kadınlara pozitif ayrımcılığa, ombudsmanlık kurumuna mı 'hayır' diyorsun, gel bunları açıkla. Anayasa Mahkemesinin, HSYK'nın nesine 'Hayır'? Adalet Bakanı, müsteşara mı 'Hayır' diyorsun? Bunu biz mi getirdik. Yıllardan beri var bunlar.?

Erdoğan, siyasi parti liderlerinin referandum meydanlarındaki üsluplarıyla ilgili bir soru üzerine de bundan duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Meydanlarda dile getirilen bazı sözlere ?ister istemez yanıt vermek durumunda kaldığını? belirten Erdoğan, ?Bir lider, siyasetçi tezini dürüstlük üzerine bina eder. Örneğin, 'Ben başörtüsü sorunu çözeceğim, bunu ancak ben çözerim' diyor. Buna cevap vermek zorundayım... Halkıma hakikati anlatmam lazım? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber